Favoriter bland köksredskap









423 Här finns tips på praktiska köksredskap som prövats och därför kan rekommenderas. Fotona visar helt enkelt just de som en av bararecept-bloggarna själv använder, men det finns fler sorter. Det är bara att pröva sig fram. Bararecept-bloggarna får INTE betalt av för att göra reklam, varje redskap är hederligt köpt i butik. De som inte funkar skriver vi inte om.






Minihackare, används för vitlök, lök, chilli, nötter m.m. som ska finhackas. Man slipper gråta vid lökhackande eller få nötfnas över hela diskbänken. Ska man göra större mängder är dock matberedare att rekommendera. Minihackaren kan tas isär och är därför lätt att rengöra om man sköljer av den på en gång.






Mandolin (finns numera att köpa i välsorterade), används för att skiva och riva i första hand, det ingår flera insatser med olika finhetsgrad. Att göra inlagda gurkor till exempel går i ett huj! Eller litet rivna morötter till maten. Även mandolinen är busenkel att diska och så länge man använder mataren riskerar man inte att skära av fingertopparna. Större mängder bör dock göras i matberedaren.


Nicer Dicer (finns att köpa i Tvin Shop på TV), en lysande produkt som förenklar all matlagning, man kan skiva, riva, tärna, klyfta och göra pommes frites. Det tar mig numera halva tiden att fixa ingredienser till grytor, sallader m.m. Om man är nöjd med en rivstorlek kan den ersätta mandolinen, men för egen del finner jag nytta av bådadera  för olika saker. Den ersätter helt matberedarens funktioner utom hackaren och kan användas för större satser. Det är tillrådligt att köpa till 2-3 extra lådor med lock så att ingredienserna kan förvaras på ett bra sätt tills de ska användas.


Ångkoksinsats (finns en sort på Cervera, en annan på IKEA). Skivade potatisar, morötter osv, eller mindre buketter broccoli och blomkål kan lagas på 10-15 min. Även fisk blir god om den ångas. Det lär ska finnas särskilda ångkokare med två nivåer vilket låter rätt så idealiskt. Men man klarar sig bra med en enkelinsats också.






Slow cooker, min senaste bekantskap är sannerligen en fiffig idé. Man slipper os i köket, det enda som läcker ut är bara aromatiska dofter, och kan använda billigt kött. Medan man själv gör annat lagar den till maten. Och det går att göra allt på en gång: potatis, grönsaker, ris eller vad man nu vill äta som tillbehör. Det går även att göra sås på den sky som bildas under kokningen och den är vanligtvis färdig att användas som den är. Det enda man behöver göra är att lyfta ut köttet, därpå grönsakerna med hålslev, hälla av spadet i en kastrull, lägga tillbaka grönsaker och kött för varmhållning i slow cooker. Sedan koka redd sås.

Ananasskärare kan förefalla vara en onödig lyxpryl, men om man tycker om ananas och äter det ofta är den att rekommendera. Den fungerar perfekt och man slipper skala sin ananas i timmar. Bilden visar hur enkelt det blir. Kanske äter man rentav mer av denna goda frukt.








Inga kommentarer: