fredag 22 maj 2009

Granola -- som müsli fast bättre


En av de få rätter som amerikanarna har förbättrat snarare än försämrat -- müsli. De kallar det granola och det smakar mer som de "lyxigare" varianter av müsli som finns att köpa i Sverige, men då med en massa tillsatser som man inte har någon koll på, och dessutom ganska sötsliskigt och smaklöst om man tänker efter. Den här granolan däremot har bara naturliga ingredienser, och bl.a. sesamfrö och rejält med valnötter och hasselnötter (det brukar snålas med sånt) som ger det där lilla extra som man inte får i någon köpt müsli.

Blanda följande nogrannt i en skål:

5 dl havregryn
3 dl grovhackade nötter -- hasselnötter, valnötter, mandlar, pistagenötter är några förslag
1,25 dl kokosflingor
3/4 dl sesamfrön
3/4 dl matolja (ej oliv)
1 - 1,25 dl honung

Tips: mät upp matoljan i det mått där du sedan ska mäta upp honungen, så rinner den lättare ur måttet. Använd gärna flytande honung, men om du inte har det kan du smälta fast honung litegrann i mikron.

Blanda allt väl och bred ut på en plåt, och rosta det sedan i ugnen vid 150 grader i 30 minuter. Vänd på müslin var 10:e minut.

Ta ut müslin och blanda i ca 3dl torkad frukt, t.ex. russin, torkade hackade apríkoser, torkade tranbär (jättegott!), hackade fikon, torkade blåbär, torkad papaya eller ananas.

Ät som på bilden, med turkisk yoghurt och granatäppelkärnor, eller med något annat du tycker är gott, t.ex. mjölk.




Inga kommentarer: