lördag 22 mars 2014

Slökokad gryta på märgpipa, äpplen, fänkål, lök och morötter


0,5 kg benfri märgpipa (Almunge kött = närproducerat)
2 morötter
1 stort äpple
1 liten fänkål
1 stor gul lök
2 mindre rödlökar
1 flaska porter
2,5 - 3 dl matlagningsgrädde
1 msk rökt paprika
1 tsk ancho chilli pulver
0,5 tsk grov svartpeppar
1 msk paprikapulver 
1 tsk spiskummin
En köttbiljongtärning (Bongs är utan härdat fett)
1 msk gelé
Salt
Smör 

 


Tärna köttet i tuggstorlek. Bryn smöret och lägg i köttet, salta, ge stekfärg. Klyfta äpplet och rödlöken. Skiva fänkålen, morötterna och den gula löken. Lägg den gula löken i botten på slökokaren, lägg hälften av fänkålen och morötterna ovanpå. Lägg hälften av äppelklyftorna i längs kanten på slökokaren. Häll i det brynta köttet och ev vätska. Fördela resten av grönsakerna ovanpå. Tillsätt kryddorna. Häll på portern. Har du gott om tid slökoka i 5-6 timmar på låg värme, har du mindre gott om tid slökoka i 3-4 timmar. 

Sila av kött och grönsaker. Smaka av porterbuljongen för att känna av pepprigheten. Späd ca 1,5-2 dl porter med matlagningsgrädde (ca 2,5-3 dl), tillsätt 1 msk gelé*, koka upp med maizena brun till lämplig tjocklek. Lägg i kött och grönsaker. Kan serveras till kokt potatis eller potatismos eller pressad potatis eller ugnsrostad pumpa. Som tillbehör kan gelé eller chutney gå bra.

*Jag gjorde några burkar kryddig plommonsylt för något år sedan, som är perfekt till detta men mindre bra som sylt :).






1 kommentar:

Christina sa...

Spännande med fänkål i en gryta, det har jag aldrig provat.