söndag 18 oktober 2009

Ugnsrostad gulbeta, rödbeta och majrova med yoghurtdip

Nu när hösten kommit och vädret är kulet passar det bra med ugnsrostade rotfrukter. I butikerna finns nyskördat att ta tillvara. Det går också fort att tillaga, man kan äta detta som huvudrätt eller med kött. Det mesta går att ugnsrosta, men den här gången blev det:

För 1-2 personer med eller utan kött

2 gulbetor
1 knippe primörrödbetor (små)
1 majrova

Tärna de stora rotfrukterna, små kan ungsrostas som de är eller halveras. Vill man att det ska gå relativt fort i ugnen så gör man mindre tärningar, har man inte bråttom så gör något större. Lägg i form på aluminiumfolie så sprids värmen bättre och man slipper skrubba långpannan, ringla över rapsolja* (ca 1 msk), klipp över färsk rosmarin och ringla över flytande honung. Själv har jag rostat dem i kombination grill + varmluft i 225°, min rekommendation är ca 20-30 min. Men håll ögonen på dem, så fort de är tuggvänliga (al dente) ska de ut ur ugnen annars blir de lätt geggiga till konsistensen.


Serveras med:

Yoghurtdip
1,5-2 dl yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1/4 röd chili, tunt skivad
färsk rosmarin, finhackad, ca 1 msk.
René Voltaires Ramslökssalt
Vitpeppar


*Rapsolja är mer värmetålig än olivolja. Vill man ha olivoljesmak är det bättre att ringla på den försiktigt efteråt före servering.

Inga kommentarer: