Detta är en gruppblogg med fler än en författare. men deltagarna varierar över tid. De inbjudna bjuds att bjuda in fler för gemensamt receptdelande och tips som har med mat att göra. I högermarginalen under etiketterna finns listor över bra mattidningar på nätet, matvarumärken vi rekommenderar, andra receptsajter m.m.
torsdag 22 oktober 2020
Flora mat
Yosa havrebit och Planti fraiche
En oxymoronsk ost?
Vegetarisk paus med Guldfågeln
Vegan Chic Burger
Arla örtsmör
Vegetariskt bacon
Ibland känns det rätt att skriva om mat som man inte lagat själv från grunden eller rättare sagt hittat på receptet till. En stor Smakbox med kylt/fryst tillägg innehöll så många vegetariska och andra s.k. klimatsmarta produktprover att jag har halvfabrikat så det räcker i minst 10 dagar. Mycket praktiskt med tanke på mitt arbetsschema med ca 25 timmar zoommöten den här veckan.
Så jag tänkte nu recensera innehållet och provlaga mig igenom smakboxen produkt för produkt. Låt mig tillägga att jag är köttätare, men alltsedan mina yngre dagar när jag köpte Cranks kokbok så har jag alltid lagat vegetariskt också.
Måltiden inleddes med att jag hade kålrot att göra av med och ett recept från Land på Annas kryddiga kålrotsgratäng som även innehåller potatis. Den senare var för all del god, men om ni tänker testa den så koka kålroten så att den börjat mjukna innan ni monterar gratängen och sätter den i ugnen. Enligt receptet skulle den stå i ugnen 45 min, efter 60 min tog jag ut den och då var kålroten nätt och jämnt ätbar. Jag gjorde halv sats och det räckte till tre måltider för två med ett tillbehör. När jag värmde upp den fick den puttra på spisen med litet extra grädde i ungefär 20 minuter för att kålroten skulle bli lagom al dente.
Första produkten att pröva till denna gratäng som tillbehör blev Veggie Bacon av Tulip. Förpackningen ser ni nedan liksom ett foto som visar veggibaconet framtaget och stekt. Det är en produkt som får mig att undra över varför man gör köttimiterad mat när det inte går att fånga smaken. Och för den som är vegetarian, varför i hela fridens dar skulle man sukta efter visuell baconimitation? Den enda fördelen var att skivorna inte krympte då det vita uppenbarligen inte var fett, däremot blev den knaprig så det förslog och såg god ut.
Andra minusposten var att den inte smakade något enligt min uppfattning, i varje all inte bacon, utan i huvudsak rökarom och salt men inget annat. Det förvånar inte då man tittar på ingredienslistan, som innehåller 5% ärtprotein och 3% potatisprotein. Vad jag undrar över är vad resterande 92% egentligen består av? Om det står inget och resten av ingredienserna består av vatten, solrosolja, E-produkter och kryddningen vad jag kan förstå. Kålrotsgratängen var i varje fall mer mättande om jag säger så och mer smakrik. Den hade kunnat vara en måltid i sig, veggie bacon var överflödigt, men vem vet, det kanske är en tillägnad smak. Det sägs ju att om man äter något tio gånger så lär man sig att tycka om det.
torsdag 20 februari 2020
Lyxig kålpudding
Det går att lyxa till kålpudding genom att krydda innovativt.
Ugnsvärme 175 grader, 45 min
0,75-1 kg kål
500 g nötfärs
1 msk smör
1 msk stekolja
1-2 tsk sockerkulör
Ett par msk lönnsirap
2;5 dl vatten
1 rågad msk misopasta
0,5-1 tsk chipotle paste
1 msk oxfond
1-2,5 msk kantarellfond
1 msk Ras el-Hanout
Nymald svartpeppar
En msk tamarisoja
Strimla kål fint, fräs den i stekolja och smör i en gryta i 10-15 min,, tillsätt sockerkulör och lönnsirap, rör om. Fortsätt fräsa i fem min till. Kålen ska ha börjat mjukna, men fortfarande vara rätt al dente.
Koka upp vattnet, lös upp misopasta och chipotlepasta i det. Rör ner fond i köttfärsen, strö ut Ras el-Hanout över färsen och rör ihop. Häll i vattenblandningen och rör om i köttfärsen. Tillsätt nymalen svartpeppar.
Ta fram en lagom stor ugnsform, häll köttfärsen i botten, fördela kål ovanpå, skvätta soja över ytan. Hutt in i ugnen. Kålen kommer att vara krispig eftersom den ångkokas ovan på färsen. Och det blir ett underbart umamispad.
Se första omgången som ett smaktest, krydda mer av det du vill ha mer av nästa gång du gör puddingen.