torsdag 22 oktober 2020

Vegetariskt bacon

 Ibland känns det rätt att skriva om mat som man inte lagat själv från grunden eller rättare sagt hittat på receptet till. En stor Smakbox med kylt/fryst tillägg innehöll så många vegetariska och andra s.k. klimatsmarta produktprover att jag har halvfabrikat så det räcker i minst 10 dagar. Mycket praktiskt med tanke på mitt arbetsschema med ca 25 timmar zoommöten den här veckan.

Så jag tänkte nu recensera innehållet och provlaga mig igenom smakboxen produkt för produkt. Låt mig tillägga att jag är köttätare, men alltsedan mina yngre dagar när jag köpte Cranks kokbok så har jag alltid lagat vegetariskt också.

Måltiden inleddes med att jag hade kålrot att göra av med och ett recept från Land på Annas kryddiga kålrotsgratäng som även innehåller potatis. Den senare var för all del god, men om ni tänker testa den så koka kålroten så att den börjat mjukna innan ni monterar gratängen och sätter den i ugnen. Enligt receptet skulle den stå i ugnen 45 min, efter 60 min tog jag ut den och då var kålroten nätt och jämnt ätbar. Jag gjorde halv sats och det räckte till tre måltider för två med ett tillbehör. När jag värmde upp den fick den puttra på spisen med litet extra grädde i ungefär 20 minuter för att kålroten skulle bli lagom al dente. 

Första produkten att pröva till denna gratäng som tillbehör blev Veggie Bacon av Tulip. Förpackningen ser ni nedan liksom ett foto som visar veggibaconet framtaget och stekt. Det är en produkt som får mig att undra över varför man gör köttimiterad mat när det inte går att fånga smaken. Och för den som är vegetarian, varför i hela fridens dar skulle man sukta efter visuell baconimitation? Den enda fördelen var att skivorna inte krympte då det vita uppenbarligen inte var fett, däremot blev den knaprig så det förslog och såg god ut. 

Andra minusposten var att den inte smakade något enligt min uppfattning, i varje all inte bacon, utan i huvudsak rökarom och salt men inget annat. Det förvånar inte då man tittar på ingredienslistan, som innehåller 5% ärtprotein och 3% potatisprotein. Vad jag undrar över är vad resterande 92% egentligen består av? Om det står inget och resten av ingredienserna består av vatten, solrosolja, E-produkter och kryddningen vad jag kan förstå. Kålrotsgratängen var i varje fall mer mättande om jag säger så och mer smakrik. Den hade kunnat vara en måltid i sig, veggie bacon var överflödigt, men vem vet, det kanske är en tillägnad smak. Det sägs ju att om man äter något tio gånger så lär man sig att tycka om det.





Inga kommentarer: