tisdag 14 oktober 2008

Fillopaj med fetaost, spenat och kalkonbacon

I min frys döljer sig en del kvarglömda livsmedel som ännu är ätbara. Inför förestående flytt har jag beslutat mig för en successiv frysrensning. Den här gången var det ett paket fillodeg som legat där länge och väl som lockade min kulinariska kreativa tanke.

Alltså, till denna paj behövs: ett paket fillodeg, ett paket djupfryst bladspenat, en förpackning kalkonbacon, djupfryst hackad vitlök, taggiasca-oliver, ca 100 g smör och en förpackning Fetaost. Av de Fetaostar som finns i sortimentet på ICA visade sig den litet mer krämiga och smakstarka från Lesbos lämpa sig särskilt väl som fillofyllning.

Ta fram de frysta matvarorna och låt dem tina på bästa vis, undantagande vitlöken. Det blir bättre om man bankar loss lagom mycket vid själva matlagningstillfället. Bladspenaten blev torrare och därmed mer lätthanterlig när den fick tina utan extra vatten i mikro märkte jag. Fillodegen får absolut inte tinas på det sättet, den måste få ligga fram ett tag och sedan sluttina i kylskåpet för att inte bli kletig.

Använd en ugnsfast form eller en långpanna, i det senare fallet ha bara två lager med fyllning, i det förra tre lager.
Ugnsvärme ca 200°, gräddas till pajen är brun ovanpå.

Rulla upp fillodegen, pilla loss ett ark i sänder och lägg i smord ugnsfast form. Smält smör och pensla på, särskilt kanterna kan bli krispiga i överkant om de inte fettats in. Lägg på ett lager till, pensla litet mer smör osv tills ungefär 1/4 (alt. 1/3 beroende på formens storlek) av arken gått åt.

Nu lägger man 1/3 (alt 1/2) av spenaten, fetaosten och kalkonbaconet väl färdelat över fillobotten. Strö över litet oliver och hackad vitlök, dra några varv med pepparkvarnent men salta inte.

Lägg på samma vis på ytterligare 1/4 av filloarken under växelvis smörpenslande. Lägg på ett till lager fyllning. Lägg till 1/4 till av filloarken och ovanpå resten av fyllningen. Avsluta med de sista filloarken.

Tillagningen tar ca 15 minuter i anspråk. Ugnsgräddningen ca 15-20 minuter.

Ätes nylagad, går att spara som rester men blir då aningen kletig i konsistensen.

2 kommentarer:

Christina sa...

Brukar du hacka vitlöken i matberedare och sedan frysa den? Det verkar som du fryser den i en stor platt kaka, eller? Det är ju jättepraktiskt att ha. Jag gjorde det med lök ett tag men sedan gav jag upp...

Everydaybi sa...

Den djupfrysta vitlöken hittade jag i frysdisken på ICA måste jag erkänna. Mycket praktiskt.