tisdag 7 oktober 2008

Kantarellrisotto

En superlyxig rätt som faktiskt inte är dyr eller svår att göra.

Tag

2 hg kantareller, rensade och skurna i bitar
1 lök, hackad
1 klyfta vitlök, hackad

stek detta på medelhög värme i ca 1/2 dl olivolja.

tillsätt

4 dl arborioris

Tillsätt lite mer olivolja, ca 1/2 dl till, och stek under omrörning tills det hela blir mera "torrt". Tillsätt sedan

2 dl vitt vin

och fortsätt röra (det ska puttra) tills vinet har absorberats av riset. Därefter tillsätts

1 buljongtärning, grönsaksbuljong
5 dl vatten

På risförpackningen står att man måste tillsätta varm buljong, annars blir det kallt och slutar koka, men lat som jag är brukar jag hälla i en deciliter vatten i taget och buljongtärningen lägger jag i med den första decilitern. Det har fungerat bra för mig. Man måste ju ändå röra om ständigt när man gör risotto. Lägg på locket en liten stund mot slutet av kokningen, och allra sist tillsätter man en halv till en deciliter färskriven parmesan. (underbart gott!) Sedan rör man om, på med locket en kort stund, och servera omedelbart.

Alla som har smakat det här har tyckt det var fantastiskt gott. :-D

Trots att det sägs att risotto måste ätas genast, har jag funnit att rester av detta är mycket goda även dagen efter.

Inga kommentarer: