Det här är spenatens årstid så det gäller att passa på med att ladda kroppen full av järn, antioxidanter och annat nyttigt som den innehåller. Dessutom går det att laga mat på 15 minuter blankt om man bara har litet färsk pasta hemma. Till detta recept behöver du:
Ca 150-200 g färsk spenat (riktig inte babysorten)
1 vitlöksklyfta
1-1,5 dl crème fraîche
1/2 burk Cantadou färskost av smak Fyra peppar
50 g färskriven vällagrad ost
Smör att steka i.
Tag en kastrull, skölj, riv spenaten med fingrarna och ägg i, tillsätt 2-3 msk vatten att koka i. Låt puttra tills spenaten mjuknat. Häll tillbaka spenaten i kastrullen. Tillsätt 1 msk smör och pressa ner vitlöksklyftan i spenaten. Låt smöret smälta ihop med vitlöken och spenaten ett par minuter. Tillsätt crème fraîche, låt puttra med spenaten tills du har en sås. Tillsätt färskosten och den rivna lagrade osten, låt smälta utan att koka. Smaka av med salt och vitpeppar.
Under tiden som spenaten först kokade ska du koka upp pastavatten. När osten smält er i spenatröran ska du koka den färska pastan så blir allt färdigt samtidigt. Rör ner en klick smör i pastan, vänd ner pastasåsen. Ät.
Detta är en gruppblogg med fler än en författare. men deltagarna varierar över tid. De inbjudna bjuds att bjuda in fler för gemensamt receptdelande och tips som har med mat att göra. I högermarginalen under etiketterna finns listor över bra mattidningar på nätet, matvarumärken vi rekommenderar, andra receptsajter m.m.
måndag 21 september 2009
Spenatpastasås
Etiketter:
creme fraiche,
Fyra peppar Cantadou-ost,
ost,
pasta,
smör,
Spenat,
vitlök
onsdag 16 september 2009
Gyllengul rotfruktssoppa
Utgångspunkten var ungefär en halv burk kokosmjölk, som vi råkat plocka ur frysen av misstag, och en stor ansamling rotfrukter utan direkt syfte i tillvaron. Jag tog en lök, en gigantisk morot, två palsternackor, knappt en kvarts rotselleri och en gulbeta – man kan nog blanda som man vill, men jag tror att löken är nödvändig. Man bör nog lägga sig vinn om den söta smaken – därför struntade jag i potatis.
Först fräste jag löken i smör (däribland vitlökssmör, som upphittades i kylen), och hällde sedan i de övriga rotfrukterna och kryddade medi spiskummin. Här kunde man också haft i chili och vitlök (om man inte haft en generös kyl). Sedan hällde jag på kokande vatten – ungefär en och en halv liter – samt salt, kajenn och koncentrerad grönsaksfond. Det hela fick koka tills grönsakerna var mjuka (närmare en halvtimme). Då tillsatte jag kokosmjölk och rätt mycket riven ingefära. Efter ytterligare en stund passerade jag alltihop med mixerstav, smakade av och insåg att det behövde piggas upp en smula. Ett minne av engelska morots- och apelsinsoppor fick mig att skvätta i lite apelsinjuice, men sedan hittade jag en lime, som jag pressade i. Utsökt. Serverades med bröd, smör och ost och var alldeles gyllengul i färgen. Soppan räckte till fyra vuxna, som alla tog om. Då blev det också en rest, som kanske räcker till två i morgon.
Etiketter:
apelsinjuice,
grönsaksfond,
gul lök,
gulbeta,
ingefära,
kajennpeppar,
kokosmjölk,
limejuice,
morot,
palsternacka,
rotselleri,
salt,
Spiskummin,
vitlöksmör
fredag 11 september 2009
Kalvdans
En uråldrig efterrätt. Den görs på råmjölk, dvs den första mjölken man tar ur kon direkt efter att den kalvat. Den är extremt näringsrik (och fet förstås). Råmjölk måste man köpa direkt av bönderna, eftersom den inte kan pastöriseras (men blir det per automatik som kalvdans). Nåväl, här är receptet för den som till äventyrs får tag i råmjölk.
Tag 1 dl råmjölk per person, häll upp i portionsform och ställ in i ugnen (225°) i ca 30 min i vattenbad (dvs häll vatten i en ugnsfast form och ställ portionsformen i den) eller tills den stannat. Se till att den inte står för länge och blir torr. Ska man göra många portioner går det bra att använda muffinsform med flera urgröpningar eller i pajform och skära i bitar efteråt.
Vill man ha den litet kryddig är det bara att i råmjölken blanda i äkta vanilj eller kardemumma eller saffran. Det går också att ta ut den när den börjat stanna och strö Demerara-socker eller farinsocker ovanpå så får man karamelliserad yta. Den äts varm uppstjälpt i en djup tallrik med mjöl eller grädde. Strö kanel och socker ovanpå.
Tag 1 dl råmjölk per person, häll upp i portionsform och ställ in i ugnen (225°) i ca 30 min i vattenbad (dvs häll vatten i en ugnsfast form och ställ portionsformen i den) eller tills den stannat. Se till att den inte står för länge och blir torr. Ska man göra många portioner går det bra att använda muffinsform med flera urgröpningar eller i pajform och skära i bitar efteråt.
Vill man ha den litet kryddig är det bara att i råmjölken blanda i äkta vanilj eller kardemumma eller saffran. Det går också att ta ut den när den börjat stanna och strö Demerara-socker eller farinsocker ovanpå så får man karamelliserad yta. Den äts varm uppstjälpt i en djup tallrik med mjöl eller grädde. Strö kanel och socker ovanpå.
Etiketter:
farinsocker,
kardemumma,
råmjölk,
saffran,
vanilj
Spenat- och fetaostpaj med serranoskinka och cashewnötter
Paj är mycket tacksam mat som både är god och går relativt snabbt att göra.
Pajdeg: 100 g smör, 2 dl vetemjöl, 1 msk kallt vatten.
Om du använder matberedare så dela först smöret i 3-4 bitar, häll på mjölet och hacka ihop. Häll därefter vattnet genom röret medan den går och vänta tills det blivit en degklump. Lägg i folio i kylskåpet att vila. Om du gör den förhand följ samma anvisning med den skillnaden att du får knåda samman degen själv.
Tag ca 200-250 g färsk spenat, det går bra med babyvarianten men försök helst köpa kraftig mer mogen spenat. (finns hos Nelins i Uppsala). Skölj spenaten noga så att alla jordrester och med dem bakterierna försvinner. Krama ur i handduk.
I matberedare knäck 2 ägg, häll i 2 dl grädde, litet vitpeppar och lägg sedan i spenaten tillsammans med 200 g äkta grekisk feta ost (jag använde Delia). Kör samman till en tjock smet. Har du inte matberedare finhacka spenaten och fetaosten, vispa sen ihop med ägg-grädde.
Ta fram pajdegen ur kylskåpet och pressa ut i en pajform. Låt den förgrädda i ugnen ca 5-10 minuter. Ta ut och häll i spenatblandningen. Strö i en näve cashewnötter och klipp över ett par skivor Serranoskinka (proscuitto crudo går också bra, dvs parmaskinka). Sätt in i ugnen och grädda ca 30 min.
En paj är ätklar när den stannat, dvs när den inte dallrar mer än litet grann om än alls. Om den dallrar litet blir den desto krämigare i konsistensen, om den inte dallrar blir det litet mer av äggstanning över den. Det är en smaksak hur man vill ha den. Paj äts vanligen med en liten sallad till.
Etiketter:
cashewnötter,
fetaost,
grädde,
serranoskinka,
smör,
Spenat,
vetemjöl,
vitpeppar,
ägg
Kycklingtagine med ostronskivling och ugnsrostade rotfrukter
Tagine är en marockansk kryddig sås som kan köpas på burk på ICA eller Konsum eller någon annan livsmedelsbutik. I den ska stekt kyckling puttra och normalt serveras med couscous. Nu drabbades jag av inspiration idag och det blev ett crossover-recept. Detta räcker för två personer som inte är så storätna. Jag slog på stort och köpte ett stort bröst av majskyckling av märket Chef's Line och det var klart värt pengarna. Inte ett dugg torrt på det sätt andra märken kan vara.
Sätt ugnen på 225°.
Hacka en näve ostronskivlingar och fräs i en blandning av smör/rapsolja. Låt koka in fettet i svampen.
Under tiden tärna ett rejält kycklingbröst. Det ska vara relativt stora bitar ca 2 x 2 cm åtminstone. Lägg kycklingbitarna åt sidan.
Tärna därefter en sötpotatis och två mediumstora gulbetor. Lägg dem i en ugnsfast form och sätt in i ugnen. Inget matfett är nödvändigt, de blir krispigare utan.
Fös svampen åt sidorna i pannan och bräsera kycklingen. Häll över en burk marockansk tagine och låt småputtra i 15-20 minuter. Låt rotfrukterna rosta i ugnen lika länge.
Servera bådadera, vid behov lägg till en grön sallad - men den är inte nödvändig. Den som vill kan strö grovhackade jordnötter över de färdiga rätten för att fullborda denna kulinariska gatukorsning.
Matlagningen tar inte mer än 30 minuter, så det här är en perfekt efterjobbet-rätt.
Det går säkert bra med andra rotfrukter, men just denna kombo var fantastisk. Grönsakerna köpte jag på Nelins i Uppsala som har en ovanlig bredd på sortimentet och dessutom är det mesta ekologiskt odlat. Tummen upp för Nelins som varmt rekommenderas för de i trakten boende.
Etiketter:
gulbeta,
kyckling,
ostronskivling,
svamp,
sötpotatis
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)