fredag 11 september 2009

Spenat- och fetaostpaj med serranoskinka och cashewnötter


Paj är mycket tacksam mat som både är god och går relativt snabbt att göra.

Pajdeg: 100 g smör, 2 dl vetemjöl, 1 msk kallt vatten.

Om du använder matberedare så dela först smöret i 3-4 bitar, häll på mjölet och hacka ihop. Häll därefter vattnet genom röret medan den går och vänta tills det blivit en degklump. Lägg i folio i kylskåpet att vila. Om du gör den förhand följ samma anvisning med den skillnaden att du får knåda samman degen själv.

Tag ca 200-250 g färsk spenat, det går bra med babyvarianten men försök helst köpa kraftig mer mogen spenat. (finns hos Nelins i Uppsala). Skölj spenaten noga så att alla jordrester och med dem bakterierna försvinner. Krama ur i handduk.

I matberedare knäck 2 ägg, häll i 2 dl grädde, litet vitpeppar och lägg sedan i spenaten tillsammans med 200 g äkta grekisk feta ost (jag använde Delia). Kör samman till en tjock smet. Har du inte matberedare finhacka spenaten och fetaosten, vispa sen ihop med ägg-grädde.

Ta fram pajdegen ur kylskåpet och pressa ut i en pajform. Låt den förgrädda i ugnen ca 5-10 minuter. Ta ut och häll i spenatblandningen. Strö i en näve cashewnötter och klipp över ett par skivor Serranoskinka (proscuitto crudo går också bra, dvs parmaskinka). Sätt in i ugnen och grädda ca 30 min.

En paj är ätklar när den stannat, dvs när den inte dallrar mer än litet grann om än alls. Om den dallrar litet blir den desto krämigare i konsistensen, om den inte dallrar blir det litet mer av äggstanning över den. Det är en smaksak hur man vill ha den. Paj äts vanligen med en liten sallad till.

Inga kommentarer: