fredag 11 september 2009

Kycklingtagine med ostronskivling och ugnsrostade rotfrukter


Tagine är en marockansk kryddig sås som kan köpas på burk på ICA eller Konsum eller någon annan livsmedelsbutik. I den ska stekt kyckling puttra och normalt serveras med couscous. Nu drabbades jag av inspiration idag och det blev ett crossover-recept. Detta räcker för två personer som inte är så storätna. Jag slog på stort och köpte ett stort bröst av majskyckling av märket Chef's Line och det var klart värt pengarna. Inte ett dugg torrt på det sätt andra märken kan vara.

Sätt ugnen på 225°.

Hacka en näve ostronskivlingar och fräs i en blandning av smör/rapsolja. Låt koka in fettet i svampen.

Under tiden tärna ett rejält kycklingbröst. Det ska vara relativt stora bitar ca 2 x 2 cm åtminstone. Lägg kycklingbitarna åt sidan.

Tärna därefter en sötpotatis och två mediumstora gulbetor. Lägg dem i en ugnsfast form och sätt in i ugnen. Inget matfett är nödvändigt, de blir krispigare utan.

Fös svampen åt sidorna i pannan och bräsera kycklingen. Häll över en burk marockansk tagine och låt småputtra i 15-20 minuter. Låt rotfrukterna rosta i ugnen lika länge.

Servera bådadera, vid behov lägg till en grön sallad - men den är inte nödvändig. Den som vill kan strö grovhackade jordnötter över de färdiga rätten för att fullborda denna kulinariska gatukorsning.

Matlagningen tar inte mer än 30 minuter, så det här är en perfekt efterjobbet-rätt.

Det går säkert bra med andra rotfrukter, men just denna kombo var fantastisk. Grönsakerna köpte jag på Nelins i Uppsala som har en ovanlig bredd på sortimentet och dessutom är det mesta ekologiskt odlat. Tummen upp för Nelins som varmt rekommenderas för de i trakten boende.

Inga kommentarer: