fredag 11 september 2009

Kalvdans

En uråldrig efterrätt. Den görs på råmjölk, dvs den första mjölken man tar ur kon direkt efter att den kalvat. Den är extremt näringsrik (och fet förstås). Råmjölk måste man köpa direkt av bönderna, eftersom den inte kan pastöriseras (men blir det per automatik som kalvdans). Nåväl, här är receptet för den som till äventyrs får tag i råmjölk.

Tag 1 dl råmjölk per person, häll upp i portionsform och ställ in i ugnen (225°) i ca 30 min i vattenbad (dvs häll vatten i en ugnsfast form och ställ portionsformen i den) eller tills den stannat. Se till att den inte står för länge och blir torr. Ska man göra många portioner går det bra att använda muffinsform med flera urgröpningar eller i pajform och skära i bitar efteråt.

Vill man ha den litet kryddig är det bara att i råmjölken blanda i äkta vanilj eller kardemumma eller saffran. Det går också att ta ut den när den börjat stanna och strö Demerara-socker eller farinsocker ovanpå så får man karamelliserad yta. Den äts varm uppstjälpt i en djup tallrik med mjöl eller grädde. Strö kanel och socker ovanpå.

Inga kommentarer: