måndag 9 september 2013

Ostgratinerad ångad kålrabbi

Kålrabbi finns i olika färger, jag använde röda som jag handlat på en marknad, men det går lika bra med vanliga vita. Receptet räcker till en vegetarisk måltid eller som tillbehör till kött för 2 personer.

4 kålrabbi
0,5 l mjölk
2 msk crème fraiche
1-1,5 dl riven prästost
Majsena ljus redning
salt
mald vitpeppar
mald kryddpeppar

Sätt på ångkokaren eller kastrullen med vatten ifall du har en insats. Medan vattnet kokar upp skala och skiva kålrabbin. Lägg skivorna i ångkokaren på förvällning i ca 10 minuter. Då minskar du på vitaminsvinnet. Slå på ugnen på 250 grader. Gör gratängsåsen genom att koka upp mjölk och crème fraiche. Vispa i Majsena ljus redningspulver och låg puttra på svagare värme tills du får en lagom konsistens. Salta,  peppra och kryddpeppra till angenäm smak. Drag av kastrullen från plattan och rör i den rivna osten. När kålrabbin hunnit mjukna till al dente, lägg den i en gratängform och bred ut såsen ovanpå, strö gärna på litet mer ost för en vacker yta.

Enhanced by Zemanta

Inga kommentarer: