onsdag 11 september 2013

Vildgurksallad x 2

På Bondens marknad köpte jag ovanliga grönsaker för en vecka sedan, bl.a. Vildgurka. Den vilda gurkan är fast till skillnad från den tama vi köper i butik och den har inget skal. Det gav mig en GI-idé och här är resultatet. Två olika matsallader som kan ersätta potatissallad.

Vildgurkesallad med purjo 

2-3 port

1/2 vildgurka
1/2 purjo
2 msk saltad kapris
2 msk torkad dill
1 burk Smetana
1 msk dijonsenap
1 msk citronjuice
salt
vitpeppar

Kärna ur vildgurkan och tärna den. Skiva och skölj purjolöken. Blanda Smetana med sköljd saltad kapris, dill, dijonsenap och citronjuice. Smaka av med salt och vitpeppar. Vänd ner gurka och purjo i Smetanablandningen. Servera till exempelvis rostbiff, rökt fisk eller grillad korv.

2-3 port

1/2 vildgurka
1 liten rödlök
1 klyfta vitlök
1 grön chilli
1 burk creme fraiche
1 msk dijonsenap
0,5 - 1 tsk mald kryddpeppar
Örtsalt
Vitpeppar

Kärna ur vildgurkan och tärna. Skala rödlöken och hacka fint. Skala vitlökskyftan och finhacka. Kärna ur chillin och finhacka. Blanda crème fraiche, dijonsenap och kryddpeppar, smaka av med örtsalt och vitpeppar. Vänd er gurka, rödlök och vitlök. Servera till exempelvis rostbiff, rökt fisk, grillad kyckling eller grillad korv.

Inga kommentarer: