söndag 4 januari 2015

Lyxig saffransäppelkompott

Årets första recept blir en julkryddad äppelkompott som jag kreerade idag och som blev otroligt god. Som nyårspresent delar jag med mig av receptet, laga det gärna, länka till det men publicera det inte under annat namn än mitt.

750-800 g skalade, urkärnade och klyftade vinteräpplen (de är mer smakrika)
1/2 dl vatten
Ca 300 g socker
1-2 msk limejuice
1/2 dl konjak
0,5 g saffran (en påse)
2-3 stjärnanis
1 tsk kardemumma, omald
1-2 tsk kardemumma mald
1 kapsyl Atamon

Koka äppelklyftorna mjuka i vatten och limejuice på låg värme. I en kopp blandas konjak, saffran, stjärnanis och omald kardemumma, låt stå och dra minst 15 min. Tillsätt sockret till äppelklyftorna och rör om, låt koka tills dess hälften av dem blivit till mos. Rör i konjaken och strö över mald kardemumma. Låt stå och svalna medan du gör i ordning och steriliserar glasburkar att hälla upp kompotten i. Det är bättre med flera mindre burkar än ett par stora. Kompotten kan ätas som den är med glass och/eller vispad grädde, användas som bas för trifle eller som tillbehör till någon mjuk kaka. Nedan en sked av kompotten som får en vacker varmorange ton av saffranet.

Inga kommentarer: