lördag 6 april 2024

No 4 Färs af oxkött (köttbullar)

 Godt oxkött skrapas fritt från senor och ben samt hackas fint, med hälften så mycket god färsk njurtalg; stöttes sedan wäl uti en stor mortel, samt blandas upp med 2 à 3 ägg, en fint hackad och i smör fräst rödlök, några skedblad bouillon, litet rifwet bröd, starkpeppar och salt efter smak. Af denna färs göres nu små bullar, som stekas i smör, och kan med dem garneras hwad slags grönt som helst.

I sig ett enkelt receptet men man får gissa sig till mängder, antalet ägg ger viss ledning eftersom för litet köttfärs och för många ägg ger en kletig smet som inte går att rulla till bullar. Det vanliga är ett ägg till 500 g köttfärs så jag går på det.

Köttbullar

1 kg nötfärs

500 g njurtalg (kan ersättas med fet fläskfärs)

2 ägg 

En rödlök

3-4 msk buljong

1-2 msk ströbröd

1 krm svartpeppar

1 tsk salt


1. Hacka njurtalg fint och blanda noga med köttfärsen. (I recept no 2 i denna serie förklaras vad njurtalg är för något och hur man får tag i det.)

2. Knäck två ägg och blanda med färssmeten.

3. Finhacka rödlöken och stek mjuk i smör samt blanda ner i färsen.

4.  Rör ner buljongen och ströbrödet i smeten samt svartpeppar och salt

5. Trilla små köttbullar och stek dem i smör.


Inga kommentarer: