fredag 12 september 2008

Viltsås

Rådjurs- och hjortfärs är nästan lika billig som vanlig nötfärs just nu, så varför köpa massproducerat när man kan få mat från skogen? Och så smakar det ju mycket bättre.

Om man kommer hem från jobbet och är jättetrött och bara vill sova kan man göra något alldeles enkelt av viltfärsen. En sås.

I affären på väg hem, när man känner sig svimfärdig och bara vill därifrån, behöver man bara köpa

a) viltfärs, 400-500g

b) kantareller, 5-10 stycken, om det finns

c) crème fraîche

d) grönsak, t.ex. broccoli, om man vill ha och orkar laga den.

Sedan går man hem, hackar en lök och en vitlöksklyfta, tvättar och skär kantarellerna i bitar. Det är inte så värst jobbigt.

Stek lök och kantareller i smör, lägg sedan i vitlök. Lägg i viltfärsen efter ett tag och se till att den bir genomstekt.

Peppra, salta, krydda med enbär och rosmarin.

Blanda i en matsked lingonsylt och 2 dl crème fraîche. Låt koka under lock på svag värme tills det smakar och ser gott ut.

Under tiden kan man koka tagliatelle, ris, potatis eller vad man nu känner för att ha till. Det går faktiskt rätt snabbt, alltihop, om man bara övervinner spärren mot att hacka lök och tvätta svampen -- det senare kan man förresten utelämna, men det blir ganska mycket godare med kantareller.

Mmm nu ska jag äta... :D

2 kommentarer:

Everydaybi sa...

Jag stod just och tittade på ett paket fryst älgfärs och undrade vad jag skulle göra med det. Detta måste prova! Tack!

Christina sa...

Hehe hoppas det blev gott! Möjligtvis behöver man mera crème fraîche till älgfärs, den tenderar att vara ännu magrare än annat vilt.