lördag 18 december 2010

Lövbiff med kryddkräm och spaghettipumpa

Börja med att halvera en spaghettipumpa. Koka halvorna i stor gryta i lättsaltat vatten medan köttet görs i ordning.

Beräkna två skivor lövbiff per person. Mortla ett par msk torkade kantareller så fint som möjligt. Finhacka 4-5 torkade tomater. Blanda med 1/2 ask Philadelphiaost, ett par msk crème fraîche och 2-3 msk matlagningsgrädde till en smidig smet. Fördela över lövbiffskivorna som sedan viks till små paket. De steks i panna på spisen. Häll i 2 dl grädde i stekskyn när köttet lyfts ur. Koka upp.

Raspa med gaffel försiktigt ur pumpahalvorna i en skål. Resultatet ska se ut som pressad potatis. Servera till köttet och såsen.

- Posted using BlogPress from my iPhone

lördag 4 december 2010

Kissel kako'n från Pite-Långnäs

Här är ett traditionellt recept på grövre tunnbröd. Ska göras med hål i mitten att hängas på stång i köket. Brukade ätas med stekt fläsk och stekas i flottet förr i tiden. Går bra att äta till bloit (blöta) och får då en litet seg konsistens. Ska dock gräddas i vedeldad bakugn.

4 l kokat vatten blandas med rågsikt på kvällen.
På morgonen blandas 1 kg rågsikt, 1 kg vetemjöl, 1 pkt jäst löst i vatten. Kryddas med anis och fänkål.

Utbakas som rågkaka. Kavlas dubbelt. Jäses litet och gräddas som jässebröd.

Receptet kommer ur faster Ulla-Britts samling av tunnbrödsrecept.



- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 3 december 2010

Farmorsmors havrekex

5 hg havregryn
6 dl mjölk

Blandas och får svälla över natten.
Sätt till
2 kkp socker
300 g smält smör eller margarin
3-4 kkp vetemjöl
50 g hjorthornssalt

Kavla ut tunt, kavla sedan med kruskavel. Ta ut rundlar eller skär ut rektanglar. Gräddas 8 min i 200 grader.


- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 15 november 2010

Pastasås med ostronskivling, färsk spenat och dijonsenap

En god och snabb vardagsrätt blir resultatet om man förväller en stor förpackning babyspenat, smörsteker ca 2 hg ostronskivling och blandar ihop det med 2,5 dl lätt créme fraîche. Låt puttra ihop och smaksätt sedan efter eget tycke med salt, vitpeppar och dijonsenap. Rätten ser i närbild ut som ett landskap :).


- Posted using BlogPress from my iPhone

lördag 13 november 2010

Schokoladenfonduekuchen


Utmaningen..Mitt helt eget påhittat recept på tyska (den fanns redan nedskriven)...men ni klara er nog..nästa recept kommer på svenska...:-)


Boden:
150 ml Mehl
300 ml Zucker
3 Esslöffel Cacao
2 Teelöffel Vanille-Zucker
100g geschmolzene Butter
2 Eier
Ausserdem:
Ungefähr ½ l Vanillepudding
Frisches Obst
200g Schokolade
Alle Zutaten für den Teig gut vermischen in eine runde, eingefettete Form geben. 25-30 min bei 175 Grad untere Schiene. ( der Boden sollte innen noch etwas weich sein) backen.
Vanillepudding (relativ fest gekocht) auf dem fertigen kalten Boden verteilen.
Obst nach Wahl über den Kuchen verteilen und zum Schluss mit ca 200g geschmolzener Schokolade verzieren.
Guten Appetit!

Sabines pumpapannkakor

50g Mjöl
0.3 l Mjölk
3 äggulor
1 tsk smält smör
3 äggvitor, vispade
lite bakpulver
salt
(blanda ihop allt förutom det sista två som man blandar i smeten kort innan man steker)

lite olivolja
500g Pumpa (riven)
2 Schalottenlök (hackad)
2 Klyftor vitlök (hackad eller pressad)
Persilja, Basilika, salt, peppar

Stek pumpan, löken och vitlöken i olivoljan till allt vatten har försvunnit, krydda efter smak, låt svalna.

Blanda smeten med vispad äggvita, bakpulver och pumparöran, och stek sedan pannkakorna...
Är jätte god med riven ost ovanpå....

onsdag 3 november 2010

Kyckling under ett täcke av dijonsenap- och kantarellsås

Efter en tids frånvaro har jag ikväll skapat ett recept värt att dela med sig av. Tag 500 g tunt skivad kyckling. Salta, peppra och strö lökfrön (kalonji seeds) över. Bryna i smör i en stekpanna. Blanda minifraiche (kokbar) med 2 tsk dijonsenap och 2 msk fint mortlade torkade kantareller. Häll över kycklingen och rör om. Häll i ca 1 dl vatten. Låt sjuda ihop. Matlagningen tar ca 15 minuter om man använder färdigskivad kyckling och rätten är mager.



Jag serverade kycklingen med pasta.


- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 13 juli 2010

Knysterbullar

Även om sommaren är varm kan det vara gott med något till kaffet eller när gästerna redan sitter i soffan kan det här snabba receptet vara bra att ha. Här är ett recept på min variant av knysterbullar (eller hastbullar som de också kallas).

2 hg smält smör eller margarin
4,5 dl socker
4,5 dl kokosmjölk (ju krämigare desto bättre)
5 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Klicka ut en rågad tesked i taget av smeten på en smörad långpanna eller på bakpapper så slipper du diska. Gräddas i 225 grader i 5-10 min. Beroende på ugn tar det olika tid. Ta ut när de fått litet färg.

tisdag 20 april 2010

Cross-over torskrygg med asiatisk-marockansk touche

Bokrean förde som vanligt med sig nya kokböcker till mitt hem. Jag har därför lagat mat efter andras recept en längre tid. Men ikväll har jag beslutat mig för att improvisera. Här är receptet, det hela tar ca 30 min att tillreda. Till en person:

En bit djupfryst torskrygg, kryddas med chermoula, rullas i sesamfrön och steks i panna på spisen. Till den wokas samtidigt 1,5 dm strimlad purjolök (den gröna delen), en handfull färsk shitake-svamp, en halv burk bambuskott och litet hackad färsk chilli. En frisk sås tillagas på lättkesella smaksatt med riven ingefära och lime eller citronsaft (klipp i färsk dill om så finns), salta och vitpeppra  (litet chermoulakrydda kan tillsättas efter smak). Äts med ris eller liknande.

torsdag 11 mars 2010

Saltimbocca alla Romana

Denna läckra kalvrätt är det många som ätit i Italien, men få vet nog hur lätt den är att tillreda.

För 4 pers tar man 500 g kalvinnerlår (eller mört ytterlår) och skär tunt i 8 skivor. Därpå lägger man ett blad färsk salvia på, lindar in varje bit i en skiva Parmaskinka och fäster med tandpetare eller nåt sånt.

Smält ett par msk smör i stekpanna och stek högst 2-3 min på varje sida. Salta och peppra lätt, ta upp på ett fat.

Vispa ur pannan med en dryg dl vitt vin. Blanka av med 1-2 msk smör, vispa gärna med ballongvisp. Lägg i kalvschnitzlarna och värm på litet snabbt. Servera på tallrik och skeda sås över.


- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 4 februari 2010

Currysoppa med lila morötter, persiljerot och apelsin

I kokboken "Ät dig frisk" som kom ut förra året hittade jag grundreceptet till den här soppan. Eftersom jag gjorde en variant så presenterar jag den här. Med lila morötter får den en vacker djupröd färg, ungefär som blodapelsin.

Fyra lila morötter och en persiljerot (ca 250 g inalles) skärs i bitar. De ska fräsa ett tag tillsammans med 0,5 msk stark curry i rapsolja med smörsmak. Därpå ska de kokas mjuka i 7,5 dl grönsaksbuljong (René Voltaires buljongpulver är godast). Sedan mixas de med i 0,75 dl apelsinjuicekoncentrat. Om soppan blir för tjockflytande lägg till mera vatten. Blanda gräddfil med mycket gräslök, ramslöksalt (René Voltaires) och vitpeppar - kluttas som tillbehör i sopptallriken. Ät gärna med färskbakat bröd till.



- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 27 januari 2010

Gratinerad rödspätta med fetaosttäcke

När fisklängtan blir för stark och tiden knapp är detta en enkel rätt att tillaga. Den tar ca 10 min att förbereda och 15-20 min i ugn.

Du behöver:
1 burk kokbar crème fraîche
150 g ICA fetaost med örtkryddor
1/2 citron
Vitpeppar

Ett par msk riven parmesan
Ett par msk skalade sesamfrön
1 msk torkad dill

Rapsolja med smörsmak
3-4 rödspättefiléer

Olja in en lagom stor ugnsfast form. Bred ut rödspättefiléerna i den så de täcker botten utan att ligga ovanpå varandra.

Mixa ihop crème fraîche, 2 krm mald vitpeppar, fetaosten och saft från den pressade citronsaften. Bred ut som ett täcke ovanpå fisken. Strö dill, sesamfrön och riven parmesan över. Låt gratinera i ugn ca 15-20 min i 200 graders värme. Servera med kokt ris.




Bilderna visar rätten efter och före gratinering.





- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 24 januari 2010

Paj med brie

Pajernas Houdini slår till igen! Varför dölja sig i ett gammalt recept, när man kan göra ett utbrott? Det skulle ha blivit en vanlig lothringsk ostpaj (också känd som quiche lorraine) till middag, men jag hittade inte skinkan i affären utan tog min tillflykt till de grönsaker som fanns i kyl och skafferi. Alltså: Gör en vanlig pajdeg (3 dl mjöl, 125 g smör, c. 3 msk vatten). Riv ost. Skär upp lämpliga grönsaker – i mitt fall zucchini, grön paprika, tomater. Vattniga grönsaker som zucchini och tomater brukar jag salta (först pillar jag bort kärnorna ur tomaten, förstås) en stund innan jag lägger i dem. Skalet förgräddade jag (200 grader c. 10 minuter), och sedan lade jag i paprika och den aningen ursaltade, skivade zucchinin. Över detta hälldes äggstanningen (3 ägg, 3 dl mjölk, ost). Några tag med pepparkvarnen över alltsammans, och skjuts in i ugnen! En vanlig quiche behöver c. 30 min, om det är mycket grönsaker i blir den vattnigare och behöver vara inne längre När stanningen började stanna lade jag på den skivade tomaten, så den låg ovanpå och såg snitsig ut, och därefter skivor av brie lite dekorativt, så där. In med det hela en stund till. Brien hade hamnat i vårt kylskåp av misstag, och jag hade länge funderat på vad den kunde användas till. Nu blev den ostig och lite knaprig ovanpå pajen, och det hela såg mycket fint ut. Ingen bild, för vi var för hungriga. Och det finns kvar till lunch i morgon, också.

tisdag 12 januari 2010

Canelloni fyllda med pumpa, ricotta och valnötter

Köper man en halv pumpa så återstår inget annat än att hitta på nya recept efterhand. Skälet till att jag alls tänkte ut denna rätt beror på att det i Italien finns vansinnigt god färsk Rana-pasta med pumpa. Av något outgrundligt skäl är detta den enda variant som inte importeras till svenska livsmedelsbutiker. Nostalgisk längtan drev mig till att komma på ett alternativ. Det går fort och blir jättegott, det lovar jag!

Tärna 400 g pumpa, koka mjuka i ett par msk vatten.

Mixa med 1 ägg och en halv burk ricotta, hacka valnötterna och rör i. Salta och vitpeppra efter smak. Jag lade även till ca 1 tsk av René Voltaires grönsaksbuljong i stället för bara salt för att få mer smak och strödde i litet saffran ur ett öppet paket.

Koka en bechamelsås på ca 0,5- 1 liter beroende på hur mycket sås du vill ha. Smaksätt med salt, svartpeppar och en halv påse färskriven parmesan. Beroende på hur fetträdd du är kan bechamellen göras uteslutande på mjölk eller hälften mjölk och hälften matlagningsgrädde vilket jag valde. Grundreceptet för denna sås är: smält 25 g smör, vispa i 2 msk vetemjöl och vispa till slut ner mjölken/grädden.

Tag ett paket färska lasagneplattor, klipp av lagom långa bitar som kan rullas till tuber, smeta på 2-3 msk pumparöra på varje längd och rulla ihop. Häll över bechamelsåsen. Strö över ett lager parmesan ovanpå och några msk sesamfrön.

Ugnssteks i 175° i 20-30 minuter tills den fått fin färg. Ätes med god aptit!