lördag 27 juli 2013

Falafel på mitt vis med polenta

Vegetarisk mat kan vara hur gott som helst även om vissa köttätare hävdar motsatsen. Särskilt på sommaren kan det gå fortare att sno ihop en sådan lunchrätt. Dagens glutenfria vego består av Falafel på mitt sätt och polentamos. Receptet är till 3-4 personer. Rätten tar ca 30 min att förbereda och laga.

Falafel
200 g paket med kokta kikärter
2 morötter
1 ägg
2 msk creme fraiche med smak av paprika och chilli
1/2 fetaost
1 dl kokosmjöl
1-1,5 dl mandelmjöl
1 krm spiskummin
1/2 dl finhackad persilja
ca 1 tsk salt
2 krm peppar
olja till stekning

Polenta
1-1,5 dl polentagryn (majsgryn)
8-9 dl vatten
1/4 röd chilli
0,5 dl hackad färsk basilika
75 g finriven pecorino romano (finns att köpa färdigriven i butiken)

Skala och riv morötterna fint. Hacka eller klipp persiljan. Mixa dem och fetaosten med kikärterna i en matberedare, tillsätt ägg och creme fraiche. Om du inte har matberedare, så mosa kikärterna och fetaosten med en gaffel och rör i morötterna, följ receptet i övrigt. Blanda i spiskummin, persilja, salt och peppar. Du bör nu ha en ganska lös smet. Rör ned kokosmjöl och tillsätt sedan mandelmjöl tills dess du får en fast och formbar smet som du kan trillar falafelbollar mellan handlflatorna av. Stek falafelbollarna i olja på medelvarm platta ca 10 min (de suger upp en del, så tillför nog med olja så att de inte fastnar) eller fritera dem i en fritös. 

Medan falalfeln är i stekpannan kokar du upp vattnet till polentamoset, vispar ner polentan, låt koka någon minut och dra sedan av den av plattan. Låt polentan stå med lock över och svälla 5-6 minuter. Rör i pecorino-osten, chillin och basilikan och rör om noga. Låt stå ytterligare ett par minuter så att smakerna får sprida sig. 

Servera, bon appetit!

Inga kommentarer: