tisdag 23 juli 2013

Vinkokt hälleflundra med smörbrynta kantareller och ångkokt potatis och sugar snaps

Investeringarna i köksutensilier sker slag i slag. Senaste tillskottet är en kastrullinsats för ångkokning av grönsaker som finns att köpa på IKEA. Den heter stabil och är avsedd för 5 l pannor. En mindre storlek vore önskvärt. Inspiration att köpa den kom från en gratis matlagningsbok på Amazon om hur man fixar en trerättersmåltid på 15 min med smart planering och ångkokare (steamer). Bortsett från att det går fort att laga en hel måltid, för något annat kan puttra i kastrullen som ris, pasta eller quinoa, så lär ångade grönsaker vara nyttigare, eftersom näringsämnena inte förstörs som vid kokning eller stekning. De blir också krispiga och får vacker färg.

Prövade ångning igår till detta recept för 2-3 personer.

En liten hälleflundrafilé
1 dl vitt vin
1/2 dl vatten
1-2 msk smör
Salt
Vitpeppar

4-5 färska medelstora potatisar 
Ett paket färska sugar snaps
2 msk rapsolja
1 msk citronjuice 
1-2 msk torkad dill 
Salt, svartpeppar

Färska kantareller, ett par nävar

Sätt på ugnen på 175 gr. Fyll en 5 l kastrull till hälften ungefär med vatten och låt koka upp. Jag kokade upp i förväg i vattenkokaren för att minska på förberedelsetiden och hällde sedan över i kastrullen. 

Borsta potatisarna rena under rinnande vatten. Skiva dem tunt med hjälp av en mandolin. Lägg dem ånginsatsen. Rensa kantarellerna och dela större svampar i mindre bitar, sätt i en stekpanna med en klick smör.

Lägg fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra på ovansidan. Klicka på smör. Häll i vin och vatten. 

När vattenkastrullen kokar och ugnen blivit varm:

1. Sätt insatsen med potatis överst i kastrullen och lägg på kastrullocket.
2. Sätt in formen med fisken i ugnen. 
3. Smörstek kantarellerna i en stekpanna på spisen. 
4. Efter fem minuter läggs sugar snaps i ånginsatsen tillsammans med potatisen, rör om. Låt ångkoka fem minuter till. 
5. Vispa under tiden ihop rapsolja, citron, dill, salt och peppar. Duka. 
6. Ta ut fisken ur ugnen och sätt aluminiumfolie över för varmhållning. 
7. Häll potatis och sugar snaps i ett skål, häll oljedressingen över och rör om. 
8. Häll upp den brynta svampen i en skål. 
9. Servera. 

Till efterrätt serveras färska hallon med grädde.

Kan det bli enklare och godare?

Inga kommentarer: