lördag 27 juli 2013

Slökokad apelsinkyckling

I veckans värmebölja valde jag att ta till slökokaren igen för att slippa stå på kvällen och laga mat. Det här receptet får du två måltider av. Först en kycklingmiddag och dagen därpå använder du buljongen som bas till grönsakssoppa.

1 kg hel kyckling
150 g rotselleri
2 schalottenlökar eller 3-4 stjälkar salladslök
2 apelsiner
5-6 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 kvist färsk (äppel)mynta men vanlig går också bra
1 kvist färsk rosmarin
1 kvist färsk dragon
salt, vitpeppar
1 kycklingbuljongtärning
0,5 l vatten
0,5 dl vitt vin
2-3 msk spiced rum (mörk rom)

Skiva rotsellerin, hacka schalottenlöken, tvätta en apelsin noga och halvera den. 
Skåra kycklingen runt om så att kryddningen går in i köttet, salta och peppra utvändigt litet med mald vitpeppar. Fyll det inre av den med hälften av löken, tryck in en halv apelsin, pilla in vitpepparkornen runt om apelsinen, stick in äppelmyntan, rosmarinen och dragonen. Lägg ner kycklingen i slökokaren (slow cooker) och fördela rotsellerin runt om på kanterna, fördela resten av löken. Klyfta kvarvarande oskalade apelsinhalvan, skala en till apelsin och klyfta även den. Fördela apelsinhalvorna runt om kycklingen på sidorna. Smält buljongtärningen i varmt vatten, blanda i vin och rom, häll blandningen över kycklingen. Sätt på locket och låt koka i 6-8 timmar.

Servera med ångkokt potatis som du vänder i en vinägrettsås med färsk basilika och blandar i en tunt skivad liten rödlök. Det går säkert också utmärkt att äta med ris.

Glöm inte att sila av buljongen ur grytan, häll i en skål och använd dagen därpå. Gör soppa av den tillsammans med resterna av kycklingen och blandade grönsaker som strimlade morötter, purjolök och potatis eller vad som nu råkar finnas i skafferiet.

Inga kommentarer: