onsdag 3 juli 2013

Fluffiga glutenfria plättar

1 l mjölk eller havremjölk
2 dl mixade havregryn
2 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl
3 ägg
1 msk fiberhusk
2 msk bake-PRO
2 msk potatismjöl
1-2 msk olja
Salt

Blanda torrvarorna, vispa i mjölken, äggen och oljan. Låt svälla en stund. Klicka ner smet till fem plättar i taget i stekpannan och stek.

Alternativt:
Vill man fluffa till plättarna extra mycket kan man separera äggulor och äggvitor. Vispa in äggulorna i smeten, hårdvispa äggvita och vänd ner sist i smeten. Stek plättarna på spisen.

Serveras varma med sylt och vispad grädde om man så vill, kan även serveras med löjrom, Skagenröra eller tonfiskröra med crème fraîche.

Hälsoeffekter enligt internetartiklar:
Havre, mandel och kokos är alla tre naturligt kolesterolsänkande. Används de tillsammans förstärks effekten. De sänker alltså risken för hjärt- och kärlsjukdomar avsevärt. Kokosfett innehåller medellånga fettsyror som inte lagras som fett i kroppen, utan blir direkt bränsle för hjärnan. Särskilt intressant är laurin- och karprylsyrorna. Laurin finns i bröstmjölk och skyddar mot virus, bakterier och svamp, kapryl gynnar tillväxt av goda tarmbakterier, motverkar svamp och dödar magparasiter. Havre innehåller dessutom aminosyran tryptofan som är ett förstadium till serotonin och melatonin och kan därför vara potentiellt humörhöjande och bidra till bättre nattsömn. Alla innehåller mycket protein vilket är mättande, mandel innehåller arginin som är en aminosyra som används inom hälsokosten som potensstärkare och glukosamin sim motverkar artros. Det är rena hälsokuren att äta dessa plättar med andra ord. 


Inga kommentarer: