söndag 17 augusti 2008

Chow fan

Ja, helt vanligt stekt ris alltså. Jättepraktiskt när man har lite ris över men inte så mycket tid.

Hacka en lök eller några salladslökar (väldigt vanlig ingrediens i det kinesiska köket, och jättegott!) och stek i olja under omrörning i en stor panna eller wok. Stek också eventuella andra ingredienser, t.ex. överbliven kyckling (passar mycket bra till detta), lite skinka eller någon kryddig korv i skivor. Tunt skivade morötter eller andra grönsaker passar också bra. Se till att det blir lite färg på det hela -- men inte för mycket.

Ta ut löken & co ur pannan och vispa upp två eller tre ägg i en skål. Med pinnar förstås. ;) Salta dem, häll i lite mera olja i pannan samtidigt som du skruvar ner värmen från stekhett till lite mindre stekhett, och häll i äggen. Låt det stelna till 3/4 och häll sedan i riset, tre - fyra (fem?) deciliter kokt ris ska det vara, eller så att det ser lagom ut. Rör sedan om så att ägget fördelas i riset, och rör därefter i lökblandningen. Jag brukar ibland skära en tomat i klyftor och blanda i på slutet, men en kines skulle säkert steka tomaten först.

Beroende på vad man har i den här rätten så räcker den till

a) en hungrig person, t.ex. mig,

b) två mindre hungriga personer om det finns tillräckligt med kött e.dy. i den, eller

c) i kombination med andra rätter, till ca fyra personer.

4 kommentarer:

Everydaybi sa...

Gott och enkelt, själv la jag till litet skivad chili och en halv skivad vitlöksstång.

Christina sa...

Ja det bästa är att man kan variera nästan i det oändliga. Bra idé med chili och vitlöksstång...

Carina sa...

En av våra standardrätter, oftast omtalad som "flied lice". Jag brukar blanda ägget med soja, för lite extra piff. Och så chili, som sagt!

Mikkan sa...

Mjam, vitlöksstång är ju grymt!